Partiler seçim beyannamelerinde hangi şehirlerden ne kadar sıklıkla bahsetmişler merak ediyor musunuz? Biz ettik ve beyannemeler içinde 81 ilimizin isimlerini tek tek aradık. Aşağıdaki Türkiye haritasında (Şekil A) hangi şehirden hangi partinin beyannamesinde  bahsedildiğini görebilirsiniz. (BDP’nin seçim beyannamesinde veya parti programında özel olarak şehir ismi geçmediği için sadece diğer üç partiye yer veriyoruz.)

Harita bize üç şey anlatıyor:

  • AK Parti beyannamesinde pek çok şehirden bahsetmiş ve bunu yaparken de neredeyse tüm bölgelere yer vermiş. “AKP, iktidar partisi olduğu için icraatlere daha çok yer veriyor. Bu yüzden de şehirlerden daha çok bahsediyor.” denebilir ancak eğer arama motorumuza danışacak olursanız (bkz. İzmir, Antalya) şehir isimlerinin hem vaat hem icraat bağlamında kullanıldığını görebilirsiniz. Ayrıca bu sonuçlara bakarken AK Parti’nin beyannamesinin diğer partilerinkilere göre çok daha uzun olduğunu da akılda bulundurmak gerek.
  • Üç partinin de bahsettiği şehirler İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Ordu, Trabzon, ErzurumGaziantep ve Adana.
  • Batı Karadeniz ve İç Ege bölgelerindeki şehirlerden hiçbir parti bahsetmemiş. “Önümüzdeki seçimler yerel seçim olmadığı için beyannamelerde tek tek şehirlerden bahsedilmemesi normaldir.” denebilirdi ancak harita bize bu iki bölge dışında diğer tüm bölgelerden bahsedildiğini gösteriyor.

Peki şehirlerden bahsetme sıklıkları hakkında ne diyebiliriz? Bu soruyu şöyle cevapladık: Parti beyannamelerini tek tek ele alıp her şehir için beyannamede o şehirden kaç defa bahsedildiğini saydık ve bu sayıyı o şehrin nüfusuna böldük. Bu sayede partilerin bir şehirden nüfusa kayıtlı birey başına ortalama kaç defa bahsettiğini gösteren dengeli bir sonuç elde ettik. Aşağıdaki – Şekil B – üç haritada sırasıyla AK Parti, CHP ve MHP’nin hangi şehirden ne kadar sıklıkla bahsettiğini görebilirsiniz. Açık gri renk, bir şehirden hiç bahsedilmediğini gösteriyor. Renk ne kadar koyuysa o şehirden nüfusa oranla o kadar sık bahsedilmiş demek.

 

 

Dikkatimizi çeken noktalar şunlar:

  • AK Parti nispeten dengeli bir şekilde Türkiye’nin her köşesindeki şehirlerden bahsetmiş. Ağırlık Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de ancak batıda parlayan üç şehir var, onlar da İzmirUşak ve Çanakkale.
  • CHP Ankara’nın batısındaki şehirlerden İzmir ve İstanbul hariç hiç bahsetmemiş. Bahsettiği şehirler içinde ağırlık Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da.
  • MHP genel olarak İç Anadolu’daki şehirlerden bahsetmeyi tercih etmiş.

Eğer ilginizi çekerse hangi şehir hangi partinin beyannamesinde kaç defa kullanılmış aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz. Eğer şehirlerin hangi bağlamda kullanıldığını görmek isterseniz politik arama motorumuzu kullanabilirsiniz.

 

[table id=1 /]

2 thoughts on “Seçim Beyannamelerinde İller”

  1. Sorması ayıp mı bilmem ama orta kesimde kalan Aksaray’ı AKP %60 la sildi süpürdü de sizin mi haberiniz yok!!!!!!!!!

    Resimlerde AKP alanıda boş gözüküyor.

    1. Bu yazımızdaki haritalar seçim sonuçlarını değil, partilerin seçim beyannamelerinde hangi illerden daha sık bahsettiklerini gösteriyor.

Comments are closed.