Geçtiğimiz hafta çoğu parti 2011 seçim bildirgelerini yayınladı ve biz de bunların üzerinde çalışmaya başladık bile. Sonuçlar gelene kadar AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin parti programlarını kullanarak oluşturduğumuz sözcük bulutlarını paylaşıyoruz.

Aşağıdaki görseli oluşturmak için dört partinin de programını baştan sonra inceledik ve kelime köklerinin frekanslarını hesapladık. Ardından her parti için ayrı ayrı diğer üç partiye göre en ayırt edici (sık) şekilde kullanılan kelimeleri kullandık. Örneğin CHP’nin çok sık kullanıp diğer üç partinin o kadar sık kullanmadığı kelimeler arasında “ulusal” ve “CHP” yer alıyor. Beklenen bazı kelimeler dışında (BDP için “bölge”, MHP için “milli”, “milliyet”, vs.) bazı ilginç sonuçlar da var: AK Parti’nin en ayırt edici kelimeleri arasında “yapmak“, “kurmak” ve “yönetmek” olması parti söylemi hakkında bir fikir veriyor olmalı.

Parti programları önümüzdeki seçimi düşündüğümüzde eskide kalmış metinler. Yakında seçim beyannamelerine dayanan analizlerimizi de paylaşacağız. Partilerin siyasal metinlerindeki söylemin hangi yönde değiştiğine bakmak ilginç olabilir.

 

One thought on “Parti Söylem Bulutları”

Comments are closed.